Operation Cast Lead

In samenwerking met ontwerper Guus Boudestein werk ik aan  een kunstwerk dat bestaat uit 1430 unieke boeken die in slagorde op de grond zijn gelegd. Ieder exemplaar van de gedrukte oplage draagt de naam van één van de 1430 slachtoffers (1417 Palestijnen en 13 Israëliërs) van Operation Cast Lead die in 2008/2009 in Gaza werd uitgevoerd. De teksten en afbeeldingen in het boek hebben betrekking op brandende kwesties die aan het licht zijn gebracht door WikiLeaks, en op de veranderingen die de Arabische Lente en de Occupy-beweging op het politieke wereldpodium hebben teweeggebracht. Denkers, theatermakers en kunstenaars uit Iran, Syrië, Egypte, Palestina, Marokko, België, Nederland en de Verenigde Staten laten hun licht op deze ingrijpende gebeurtenissen schijnen. Zij trachten daarmee bruggen te slaan tussen verschillende culturen en verschillende politieke opvattingen.

Het kunstwerk is een tijdelijk herdenkingsmonument voor alle slachtoffers van oorlogsgeweld. Een gedenkteken, maar ook een denkteken voor de levenden. Een plaats voor bezinning op de wereld waarin we leven: een wereld met oorlogen, geweld, onrechtvaardigheid, gevoelens van machteloosheid, de mogelijkheid van engagement en de verantwoordelijkheid van de kunst en de kunstenaar.

Het is best een zwaar traject geweest maar er gloort licht aan de horizon. Wij:  de Cast Lead Girls, Ingrid, Karin, Eva, Suzanne, Melissa en Fleur zijn aan het crowdfunden geslagen.  Fonds 1818 heeft om ons te steunen toegezegd alle gelden die wij weten binnen te halen te verdubbelen. Als je nu dus ons boek bestelt via de crowdfundwebsite :  voordekunst.nl  of direct naar onze link http://www.voordekunst.nl/vdk/project/view/545-publicatie-cast-lead gaat kun je direct doneren. Je reserveert op deze manier een stuk van de installatie. Zo draag je bij aan de realisatie van een kunstwerk  en je zult in november na de afsluiting van het project het boek in je bezit krijgen. Een uniek exemplaar no 1 van 1430. We hopen op deze manier de namen over de wereld te verspreiden als blijvende stille getuigen. Een boek als metafoor voor het feit dat alle kennis op de wereld niet in staat bleek  oorlogen  te voorkomen en de dood te ontwijken.

Dit project wordt inhoudelijk gedragen en mede vormgegeven door: Ontwerpwerk te Den Haag, Vlaams-Nederlands Cultuurhuis deBuren te Brussel, Sonja Zimmermann en de curatoren Stef van Bellingen, Erwin Jans en Felix Villanueva.