Presentatie Dr. Alexander Heldring over meestervervalser Han van Meegeren | 8-9-2020 | Museon

Na eerdere enthousiast ontvangen presentaties, onder andere bij Pulchri Studio, geeft Dr. Alexander Heldring, lid van Pulchri Studio, op 8 september om 12:45 uur een presentatie over De Mysterieuze Zaak Van Meegeren in het Museon. 

Schilderijenvervalser Han van Meegeren werd wereldberoemd dankzij zijn ingenieuze vervalsingstechnieken én het geruchtmakende strafproces tegen hem in 1947. Van Meegeren maakte geen kopieën van bestaande schilderijen, maar kunstwerken in de stijl van zeventiende-eeuwse meesters zoals Johannes Vermeer en Frans Hals, waarbij hij echter wel hun signaturen gebruikte.

Van Meegeren was een bekwaam en goed verdienende schilder onder eigen naam. Waarom begaf hij zich dan op het pad der vervalsingen? Waarom kon hij zo lang zijn gang gaan? En hoe liep hij tenslotte tegen de lamp? 

De vader van Dr. Alexander Heldring, wijlen mr. Ernst Heldring, was in 1947 de advocaat van Van Meegeren; de spreker kan dus bijna uit de eerste hand verslag doen van deze bijzondere episode uit onze kunstgeschiedenis. Dr. Alexander Heldring (1939) studeerde rechten in Leiden en promoveerde in 2010 te Groningen op het proefschrift ‘Het Saramacca project, een plan van Joodse kolonisatie in Suriname, 1946-1956’. Hij werkte van 1969 tot 2004 voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken en eindigde zijn loopbaan als Nederlands ambassadeur in Ghana.

'Hertje' van Van Meegeren en 'De Emmaüsgangers', Vermeer-vervalsing van Van Meegeren

Mer informatie kunt u t.z.t. vinden op de website van het Museon.

 

dinsdag 8 september | 12:45 uur | Museon