Bronovo vitrines

1 jul 2018 t/m 9 jan 2019
  • Pulchri op locatie

Sinds 2016 organiseert Pulchri Studio tentoonstellingen in de vitrines van de rechtervleugel in het Bronovo ziekenhuis. Op dit moment exposeren Fredy F. Wubben, Saad Jasim ( 1e etage ) , Marlies van Boekel en Rinus Groenendaal ( 3e etage ) in Bronovo t/m eind december 2018. De extacte einddatum is nog niet bekend.

U kunt tijdens openingsturen van 09.00 - 20.00 uur de tentoonstellingen bekijken.

Rinus Groenendaal - Vitrine vol vliegtuigen
Het zeepsopkleurige plastic vliegtuigje was het favoriete speelgoed uit zijn jeugd. Met zwaaiende armbewegingen en bijpassend motorgeluid bracht hij het als klein jongetje tot leven. Maar hoe het vliegtuigje er ook weer uit zag, dat wist Rinus Groenendaal (Vierpolders) na al die jaren niet meer. Hij ging op zoek. In de vitrine van het Bronovo-ziekenhuis is het resultaat van zijn naspeuringen te zien. Met beschilderde borden, 3D-schilderijen en grafiek (hoogdruk) probeerde hij zich er een voorstelling van te maken. Dromerige vliegtuigen (‘Een waterig maantje’), vrachtvliegtuigen (‘koerieren’), agressieve gevechtsmachines (‘een aanvalsmomentje’) komen er in voor, maar ook verplaatst hij zich in vliegmachines met vliegangst …Een houtsnede met de tekst “Dit is geen vliegtuig. Het is een puntenslijper.” vermoedt een anekdote, die de herkomst van zijn speeltje verklaart.Het zijn schetsmatige voorstellingen, alsof je over de schouder van de tekenaar mee kijkt en je het idee krijgt dat een volgende inval alles weer op losse schroeven kan zetten.De speurtocht zelf bleek  belangrijker dan het uiteindelijke doel. Hij weet nog steeds niet hoe zijn speelgoed er uiteindelijk uit zag. Maar al zoekende, raakte hij net als het spelende jongetje destijds, in allerlei werelden verzeild. Zijn conclusie: ‘Zonder je stoel te verlaten kun je verre reizen maken. Op Schiphol heb ik niet zo veel te zoeken’.
Marlies van Boekel - Arcadië
Je vindt Arcadië overal. Er zijn niet alleen maar lieflijke landschappen ver weg in de vrije natuur, maar ook in de stad, in het dagelijks leven om je heen.Water fascineert mij. De bijzondere weerspiegelingen die een wereld laten zien die bestaat en tegelijkertijd ook niet. Via de reflectie in water kijk je anders naar de werkelijkheid. Vormen vloeien in elkaar over, kleuren worden gebonden, het blauw van de lucht lijkt nóg blauwer. De strakke lijnen van de stad worden organisch en er ontstaat een Urban Landscape.In weerspiegeling wordt alles mooier: door het veranderde perspectief worden de bomen groter, de strakke blikkerige vormen van auto’s worden organischer en bedekt door een laag bladeren die op lijkt te waaien, een doorsnee huis midden in de stad, verandert in een geheimzinnig pand in een verlaten landschap.Veel foto’s zijn rechtstreeks afgedrukt op aluminium. De spiegelende ondergrond van het aluminium verandert onder invloed van de lichtval en dit versterkt het idee dat je naar een weerspiegeling in water kijkt.
Saad Jasim
Tijdens mijn jeugd ben ik opgegroeid tussen de kunst van mijn vader. Sindsdien werd mijn interesse daarin vergroot. Hierdoor ben ik grafische kunst aan de kunstacademie van Bagdad gaan studeren. Na die studie heb ik als fotojournalist in mijn geboorteland Irak gewerkt. In 1999 ben ik naar Nederland geëmigreerd, hier heb ik veel kansen gekregen om mijn talent verder te ontwikkelen. Ik heb verschillende cursussen gevolgd op het gebied van fotografie en camerajournalist. Op dit moment ben ik werkzaam als fotograaf en filmmaker. Het onderwerp van mijn foto’s is: mensen, omdat alle mensen een eigen en bijzonder levensverhaal hebben. Ik pak de momenten op van het leven van deze mensen en leg het vast via de cameralens, want de mens is uniek voor mij.
Fredy E. Wubben - Flora Vegetal
De inspiratiebron voor deze serie  is de plantenwereld.Voortdurend veranderen de vormen en kleuren tijdens het groei en bloeiproces. Een moment daarvan wordt gevangen in het gestolde glas.Techniek: De basisvorm(de geblazen bol) wordt ingedrukt met een ronde metalen vorm terwijl het glas heet aan de pijp is. Een aan de pijp geknede glazen  groeivorm wordt in de bol geplaatst.
Hemelse Vruchten. De zaad of vruchtvormen zijn geboetseerd in was en daarna in brons of aluminium gegoten. De bronzen vorm wordt in de hete bol van glas gedrukt en de bol veranderd van gedaante. Ophelia: Het verhaal  van Ophelia is van shakespeare. Ophelia verdronk zichzelf in het water toen haar geliefde haar vader had gedood tijdens een strijd.

Pulchri Studio maakt gebruik van de Kunstkoopregeling van het Mondriaan Fonds