de Oriënt 2.0

11 nov 2017 t/m 13 dec 2017
  • Klinkenberggalerie I
  • Klinkenberggalerie II
  • Tuingalerie
  • Voorhoutgalerie

Joris Wijsmuller, wethouder van Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur zal “De Oriënt 2.0” op 11 november om 17.30 uur openen.

Pulchri Studio opent in november de deuren voor twee tentoonstellingen over het  Midden-Oosten: “Marius Bauer (1867 – 1932): Verslaafd aan het Oosten” en “ De Oriënt 2.0” . Deze exposities laten zien hoe globalisering en migratieprocessen in een eeuw onze kijk op het Midden-Oosten en Noord-Afrika hebben veranderd.

De Oriënt 2.0 is een kunstproject, bestaande uit een expositie met een uitgebreid randprogramma, waarin hedendaagse kunstenaars hun visie tonen op het huidige Midden-Oosten en Noord-Afrika. Hoezeer het onderwerp ‘leeft’ onder de kunstenaars blijkt uit het grote aantal aanmeldingen (62) uit Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Opvallend zijn de verschillende standpunten en invalshoeken van de kunstenaars. Dat levert een grote diversiteit op aan kunstwerken. Gekozen is voor een opzet die de verbeelding laat prevaleren boven activistische  stellingnames.

De bijeenkomst van geïnteresseerde kunstenaars, enkele maanden geleden, leidde tot uiteenlopende inzichten over de betekenis van de Oriënt en is een belangrijke bron voor de inrichting van de expositie. Bovendien werken de kunstenaars mee aan de randprogrammering, waardoor dankzij deze betrokkenheid een kunstproject is ontstaan dat uitnodigt voor debat. (Zie de bijlage Randprogrammering voor meer informatie.)

Aanleiding voor het kunstproject “De Oriënt 2.0” is de expositie “Marius Bauer (1867- 1932) : Verslaafd aan het Oosten”, die vrijwel gelijktijdig bij Pulchri plaatsvindt. Deze Haagse schilder werd begin vorige eeuw bekend door zijn sprookjesachtige werk, waarin hij impressies van zijn reizen door het Midden-Oosten verwerkte.

De organisatie is STROOM, de Gemeente Den Haag,  Fonds 1818 en de Van Byland Stichting zeer erkentelijk voor de financiële steun aan het project.

Voorhout-, Tuin- en Klinkenberggalerie I&II, 11 nov. t/m 13 dec. 5 december is Pulchri om 16.00 uur gesloten

Op donderdag 7 december is de Voorhoutgalerie wegens verhuring vanaf 13.00 uur gesloten.