Descubrimientos - Ontdekkingen - Nancy Scheffer van Overveldt

18 apr 2020 t/m 10 mei 2020
  • Klinkenberggalerie I
  • Klinkenberggalerie II

De tentoonstelling wordt geopend op 18 april om 15:00 uur, door vertegenwoordiging van de Ambassade van Mexico. Pulchri Studio nodigt u van harte uit om door de kleurrijke werelden van Nancy te reizen en kennis te maken met het werk van de kunstenaar, die oneindige verhalen vertelt over haar leven. 

Nancy Scheffer van Overveldt werd geboren in 1930, te Den Haag. Later in de oorlog, 1943, verhuisde het gezin naar Wassenaar. De jonge Nancy bleek een talentvol tekenaar te zijn en won haar eerste tekenprijs op school. Zij tekende beelden uit haar omgeving, in de oorlog. Na de schildersopleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, waar ze werd geïnspireerd door de eindeloze mogelijkheden om kleuren te combineren, vertrok ze in 1951 naar Parijs. Ze studeerde aan de Académie André L’Hôte, waar ze experimenteerde met verschillende technieken en haar eigen stijl ontwikkelde. 

In 1952, vertrok ze naar Mexico; een land van geweldige afmetingen, grote hoogtes en fel licht. In Mexico wordt haar werk gekenmerkt door naïef realisme, authentieke Mexicaanse landschappen en Mexicaanse figuren uit het dagelijks leven in de dorpen. In de jaren 60, verwonderd door het imminente ritme die ze in haar vele reizen door Mexico maakt, schildert ze voorstellingen van Muzikanten, Feestende mensen en Dansers. In 1976 keert ze terug naar Nederland en schildert ze verder, eerst een tijd in Wassenaar, waar ze opnieuw wordt geïnspireerd door haar omgeving: de grauwe donkere lucht, de natuur en de vogels en de kleur en sfeerschakeringen van de seizoenen. Ze wordt lid van de kunstenaarsvereniging en exposeert verschillende keren in De Molen. Later, geïnspireerd door het nieuwe land, verhuist ze naar Lelystad, waar ze lid wordt van de Flevolands kunstenaarsvereniging waar ze 22 jaar lid van is. Daar, wordt haar werk steeds wiskundiger en abstracter en neemt ons mee in ritme en dynamiek met een verfijnde gelaagdheid in haar schildertechniek. Daar, zien we vogels wolken, dierfiguren en wonderlijke rijders als in fractals, naar een lichtpunt toe, die ons uitnodigen als poort voor nieuwe dimensies.   

De tentoonstelling zal bestaan uit een serie tekeningen, de meesten niet gedateerd en zonder titel, gemaakt tijdens haar jeugd die de Nederlandse naoorlogse sfeer en haar persoonlijke ervaringen daarin weerspiegelen en een selectie van minder bekende schilderijen. Kleurrijke abstracte schilderijen, met verfijnde ritmen en dynamiek, olieverf op doek en met spatel geschilderd, die je meenemen naar andere dimensies. Verkooptentoonstelling.

“Gedreven door de wens
Vorm te geven aan het wonderlijke
Begeef ik mij in de verf”

Alejandra Saldaña 
Managing Director Nancy van Overveldt Collection
06-383 75 548

Website: www.nancyvanoverveldtcollection.com
Email: infoart@nancyvanovereldtcollection.com