< East + West >

23 nov t/m 15 dec 2013
  • Mesdagzaal

“East + West”,  internationale tentoonstelling geometrisch-abstracte kunst in Pulchri Studio.

 Zaterdag 23 november a.s opent in Pulchri Studio te Den Haag de uitwisselingstentoonstelling “East + West”. Aan deze uitbundige en breed opgezette tentoonstelling van hedendaagse concrete kunst nemen 4 kunstenaars deel uit Polen, Slowakije, Duitsland en Hongarije en zo’n 18 Nederlandse kunstenaars. De tentoonstelling wordt geopend om 17.00 uur in de grote zaal.

 “East + West” omvat zo’n 60 kunstwerken en geeft hiermee een goed beeld van de uiteenlopende stijlen binnen de hedendaagse concrete kunst. Deze kunststijl behoort tot de abstract geometrische kunst, ontstaan aan het begin van de 20ste eeuw. Beroemde vertegenwoordigers zijn Mondriaan, Doesburg, Kandinsky en Malevitsj. De kunstwerken in deze stijl verwijzen nadrukkelijk niet naar de natuur, mensen of voorwerpen, maar alleen naar zichzelf. De tentoonstelling is een initiatief van de Haagse  beeldend kunstenaar  en architect André van Lier, de schilder Piet van Zon en beeldend kunstenaar Roland de Jong Orlando. Zij willen een tijdelijk internationaal platform bieden aan deze stroming en laten zien hoe springlevend de concrete kunst nog altijd is in Nederland.

 De vier internationale deelnemers zijn allen vooraanstaande kunstenaars in eigen land en zijn naast hun beeldende kunstwerk ook actief als organisatoren van kunstmanifestaties, tentoonstellingen en andere kunstinitiatieven: beeldend kunstenaar en museumdirecteur Jürgen Blum (1930, Polen), de schilder János Saxon (1964, Hongarije) en de beeldend kunstenaars Viktor Hulík (1949, Slowakije) en Heinz Kasper (1942, Duitsland).

De Nederlandse deelnemers zijn Henk Crouwel, Monique Francois, Marco Goldenbeld, Eef de Graaf, Rity Jansen Heijtmajer, Roland de Jong Orlando, Anneke Klein Kranenbarg, Willem Kloppers, André van Lier, Marus van der Made, Louis Niënhuis, Simon Oud, Henk van Putten, Rinus Roelofs, Rooose, Henk Rusman, Heleen Waterbolk en Piet van Zon.

 “East + West” is te zien van zaterdag 23 november t/m zondag 15 december in de grote zaal van Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, 2514EA Den Haag. Openingstijden di t/m zondag 09.00 – 17.00 uur.