Family Matters. Generaties in de kunst

4 apr 2015 t/m 26 apr 2015
  • Mesdagzaal
  • Weissenbruchzaal

Zit het in de lucht, in de grond, in het eten, in het bloed of in de genen? Waar doet een kunstenaar zijn talenten op?

In het wetenschappelijk debat, met name in de psychologie, dragen aanhangers van twee richtingen argumenten aan die de nadruk leggen op genetische aanleg of juist op de wijze van opvoeding. Gaat het om Nature (erfelijkheid) of Nurture (opvoeding en sociale omgeving).
Met ´Family Matters´ draagt Pulchri bij aan dit debat. Niet met wetenschappelijk onderzoek of met een onwrikbaar standpunt, maar met een speciale tentoonstelling waarin het werk van kunstenaars uit verschillende families (waaronder Pulchri-kunstenaars) wordt getoond.
De bezoeker wordt geprikkeld om zelf vast te stellen of het artistiek talent al bij de verwekking is doorgegeven of dat er voor het nageslacht nauwelijks een keuze was om zich aan het artistiek klimaat van de huiselijke omgeving te onttrekken.
Het werk van deelnemende kunstenaarsfamilies aan de tentoonstelling ´Family Matters´ geeft hier weliswaar geen definitief antwoord op, maar de bezoeker krijgt wel een prachtig beeld van families, waarin 'het stokje' van de ene generatie op de andere is overgegeven. Sommige van die families zijn al generaties lang aan Pulchri gelieerd, zoals de families Andrea, Berserik, Schuitema en Stapel en vele andere. Daarnaast doen er ook kunstenaarsfamilies mee die geen lid van Pulchri zijn, zoals Ebeling Koning, Frijns, Gootjes, Gregoire, Hendriks, Kamphuis, Kroes en Steenbergen.

Tot welke conclusie de bezoeker ook komt, uit de tentoonstelling blijkt in ieder geval dat liefde voor de kunst en gedegen vakmanschap wel degelijk worden doorgegeven.

Zie hier de filmopnames die "Broodkast" gemaakt heeft van de expositie.

Op 18 april, de Dag van de Haagse Geschiedenis, waarop ruim 40 culturele en erfgoedinstellingen in Den Haag diverse activiteiten organiseren, worden in Pulchri Studio door middel van 'Flitsrondleidingen' extra aandacht aan de tentoonstelling 'Family Matters' besteed.
Meer informatie over de Dag van de Haagse Geschiedenis is hier te vinden.

Mesdagzaal & Weissenbruchzaal, 4 t/m 26 april 2015

NB: op Eerste Paasdag (zo. 5 april) is de galerie gesloten; op Tweede Paasdag (ma. 6 april) zijn we wel geopend.