Grafiek2019

5 okt 2019 t/m 27 okt 2019
  • Klinkenberggalerie I
  • Klinkenberggalerie II
  • Voorhoutgalerie

De tentoonstelling wordt geopend op vrijdagavond 4 oktober om 19.00 uur door Marieta Reijerkerk, voorzitter van de tentoonstellingscommissie, kunstenaar.

Verandering – alles stroomt

In de maanden september, oktober en november vinden op meer dan honderd locaties in Nederland exposities plaats in het kader van Grafiek2019. Bij Pulchri zal de Grafiek2019-expositie plaats vinden van 5 oktober tot en met 27 oktober en wel in de Klinkenbergzalen I & II en in de Voorhoutgalerie.

Deze derde editie van Grafiek2019 draait om het thema Panta Rhei (verandering - alles stroomt). Panta Rhei is een filosofische uitspraak en gedachte, uit het Grieks, die wordt toegeschreven aan de presocratische filosoof Heraclitus, en betekent 'alles stroomt'. Helemaal compleet is het: het water stroomt voorbij, maar de rivier blijft. 

Grafiek zorgt al van oudsher voor verspreiding van beeldtaal. Waar schilderijen in paleizen en bij de rijken en notabelen hingen, uit het zicht van de meeste mensen, werd grafiek (etsen, houtsneden) ingezet om afbeeldingen te verspreiden. 

Grafiek, in al haar uitingen, is overal om ons heen, in letters en beelden op straat, in vormgeving. Kunstenaars maakten door de eeuwen heen, naast schilderijen of sculpturen, vaak ook prachtige grafiek. Kunstenaars van nu gebruiken alles wat zij tegenkomen om zich uit te drukken en kiezen daartoe verschillende technieken.

Grafiek2019 laat de dynamiek zien van een veelzijdige discipline met een lange traditie die zichzelf telkens weet te vernieuwen.

Er nemen 34 kunstenaars deel, te weten: 

Angelique van Wesemael, Anna J. van Stuijvenberg, Annemarie Petri, Bea van Golen, Bert Brouwer, Christina Hallstrom, Elsbeth Cochius, Florence Fernhout, Hanna de Haan, Hans Kleinsman, Hans Wap, Henning Rosenbrock, Herman Noordermeer, Hetty van der Kloot, Inez Odijk, Jacomijn den Engelsen, Jos de l 'Orme, Joyce Ennik, Louis Reith, Margot Rood, Maria Kapteijns, Marijke Verhoef, Paul Smulders, Petra van Leenen, Rik Buter, Sjoerd Tegelaers, Suzanne Hartmans, Ton Martens, Willem Moeselaar, Wim Jonkman, Maayke Schuitema, Lego Lima, Mo Swillens en Cisca Poldervaart. 

 

Pulchri Studio maakt gebruik van de KunstKoopregeling van het Mondriaan Fonds.