Het is niet wat het lijkt

24 feb 2018 t/m 18 mrt 2018
  • Klinkenberggalerie I
  • Klinkenberggalerie II

Opening zaterdag 24 februari om 15.00 uur

Het is niet wat het lijkt.

De titel van de expositie ”Het is niet wat het lijkt” waar twee Nederlandse en twee Iraakse kunstenaars hun werk tonen elk vanuit hun  eigen perspectief, laat zien dat beelden onder verschillende omstandigheden gemaakt overeenkomsten vertonen en daardoor ook kunnen misleiden.
De  vier kunstenaars willen met hun werk culturen met elkaar verbinden en  levensverhalen uitwisselen. Boeiend is om te constateren wat de verschillen zijn, interessanter is om te zien wat de overeenkomsten zijn waarin men elkaar vindt.
De ontmoeting tussen Saad Jasim en Frederick Linck  was voor beide fotografen een herkenning. Hun onderwerpskeuze en stijlopvattingen kwamen zo sterk overeen dat ze meteen besloten om samen te exposeren.

Frederick Linck fotografeerde in de jaren zeventig kinderen in afbraakwijken in Den Haag. Saad Jasim maakte fotoreportages van kinderen in Bagdad in de jaren negentig. Hoewel deze steden  een wereld van verschil in cultuur en geschiedenis zijn tonen de foto’s opvallende gelijkenissen.
Neem de spelende kinderen uit beider steden of de foto’s van de oude rokende  mannen. Het is echter niet wat het lijkt want de een speelt of  rookt zijn sigaartje in vrede de ander in oorlog.

Op de expositie toont Saad naast fotowerk een video die hij heeft gemaakt over de kansen van een gehandicapte jongen in Bagdad en één  in Den Haag. Een contrasterende wereld vervat in 7 minuten.

Gerard Schoneveld en Fathel Neema, autonome kunstenaars, hebben bewondering voor elkaars werk en komen regelmatig bij elkaar om over het vak te praten.
Gerard is gefascineerd door de materie en de huid der dingen. Hij verwerkt roestig metaal in objecten, schildert pasteus en zelfs zijn etsen zijn robuust doorploegd met diepe groeven. Het zijn sporen, soms letterlijk uit het landschap die Schoneveld hertaalt naar tastbare beelden.

Voor Fathel Neema biedt  kunst troost aan hen die gebroken zijn door het leven. Fathel maakt expressionistische werken. Hij kent geen rust en zijn werk is een permanente zoektocht naar vorm, kleur en inhoud. Hij is als kunstenaar gekenmerkt door de geest van de tijd en door wat hij heeft meegemaakt. Neema neemt geen genoegen met de stijl en kant en klare modellen van het verleden.   

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Pulchro Sacrem