Jan Roëde Stichting

14 dec 2019 t/m 5 jan 2020
  • Mesdagzaal
  • Weissenbruchzaal

Jan Roëde (1914-2007) was één van de meest opmerkelijke naoorlogse moderne kunstenaars in Den Haag, onder meer betrokken bij de roemruchte ‘Posthoorngroep’. Hij maakte schilderijen, tekeningen, grafiek, gouaches, maar ook (onder meer) illustraties, glaskunstwerken en wandschilderingen. 

Jan Roëde wordt in 1914 geboren in Groningen, maar verhuist al in 1918 met zijn familie naar Den Haag.  Jan doorloopt in 1930-1931 een opleiding tot tekenleraar, gevolgd door een tekenstudie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Aan dezelfde academie rondt hij de avondopleiding reclameschilderen, bij de ontwerp-grootheden Gerrit Kiljan en Paul Schuitema, af. 

Dieren (waaronder vogels) en mensfiguren duiken op uit de kleurvlekken in zijn schilderijen - soms schemerachtig, dan weer koel en helder. Roëde experimenteert met combinaties van abstracte achtergronden en figuren op de voorgrond, in interieurs en landschappen. Geleidelijk worden de doeken leger, krachtiger, en maakt hij prachtige drie- en vierluiken. De schilderijen hebben een sterke associatieve kracht, en verwijzen uiteindelijk alleen naar zichzelf; ze zijn realiteit binnen hun eigen ruimte: vlak en frontaal, plat en eenvoudig. 

Tijdens deze expositie in twee grote bovenzalen van Pulchri Studio zal de Jan Roëde Stichting schilderijen en werk op papier (inclusief grafiek) presenteren. De Stichting overweegt om voor de opbrengsten van de verkooptentoonstelling in Pulchri een speciaal doel te formuleren.