Philip van Helsdingen - Moving abstraction

18 mei 2019 t/m 11 jun 2019
  • Voorhoutgalerie

De tentoonstelling wordt geopend op 18 mei om 16.00 uur door Frans de Leef, voorzitter van Pulchri Studio.

MOVING ABSTRACTION 
 
Philip van Helsdingen is al op jonge leeftijd gefascineerd door de schoonheid en kracht van vorm en beweging. Naast zijn vrije werk, schildert hij ook in opdracht voor privépersonen en bedrijven.

In zijn kunstwerken verkent Van Helsdingen de vrijheid en creatieve expressie van  beweging via abstracte, bijna mathematische vormen en kleurvlakken,  die herinneringen oproepen aan het kubisme. Deze abstracte kunststroming stond aan de basis van de ontwikkeling van zijn unieke, eigen stijl.  Deze stijl ontstond eind jaren zeventig toen Van Helsdingen als grafisch ontwerper afstudeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Gedurende zijn carrière als grafisch vormgever ontstaat een beeldtaal die de perfectionistisch gestructureerde aanpak van zijn commerciële opdrachten weerspiegelt.  Zijn werk toont de nieuwsgierigheid naar de kracht, energie en expressieve vrijheid van mens en dier. De wisselwerking tussen ruiter en paard is daarvan een regelmatig terugkerend thema in zijn werk.  

Als kunstenaar onderzoekt Van Helsdingen stelselmatig de relatie tussen de ontroering van een perfect uitgevoerde beweging en de worsteling die dagelijks moet worden geleverd om fysieke begrenzingen te kunnen verleggen.  

Door gebruik van harmonieuze kleurvlakken, strakke lijnen en curves brengt hij de  spanning tussen de vrijheid van beweging en de grenzen die het lichaam daaraan stelt op een krachtige wijze tot uitdrukking. Hierbij kijkt Van Helsdingen onder andere naar sporters en muzikanten.  

Ook focust hij zich op gedetailleerde beelden van het lichaam.  Onder meer via abstracte, zinnenprikkelende naakten met vrouwen in de hoofdrol.

Het resultaat zijn intrigerende beelden die een sterke dynamiek uitstralen:  Moving Abstraction. 

N.B. Zondag 9 juni / 1e Pinksterdag: Pulchri Studio gesloten. Maandag 10 juni / 2e Pinksterdag: Pulchri Studio geopend.
 
Pulchri Studio maakt gebruik van de KunstKoopregeling van het Mondriaan Fonds.

.