Sustainability Art

9 feb 2019 t/m 3 mrt 2019
  • Mesdagzaal

Dit kunstproject wordt geopend op 9 februari 2019 om 16.00 uur, door twee wethouders. Dit zijn de heren Robert van Asten, Wethouder Mobiliteit, Cultuur en Strategie van Den Haag en Bas Vollebregt, wethouder Economie, Cultuur, Grondzaken en vastgoed voor de gemeente Delft.

Twee kunstenaarsverenigingen, Pulchri Studio uit Den Haag en de Vereniging Amstelland Kunst (VAK) uit Amstelveen, organiseren gezamenlijk een kunstproject met de titel SustainAbility Art, dat vanaf 9 februari 2019 te beleven zal zijn bij Pulchri Studio en daarna gaat reizen naar Amsterdam (CBK Oost), de TU Delft en Amstelveen (Museum Jan van der Togt). Bijna zestig kunstenaars laten hun visie op de planeet aarde zien, die ook voor toekomstige generaties bewoonbaar zal moeten zijn. 
De CO2-uitstoot, de opwarming van de aarde, het stijgen van de zeespiegel, droogte en overstromingen, de plastic soep, het verdwijnen van diversiteit, de komst van klimaatvluchtelingen; deze onderwerpen houden mensen overal ter wereld sterk bezig en kunstenaars dus ook.

Curator Saskia Gras laat zien hoe de kunstenaars met hun beelden de complexe ontwikkelingen invoelbaar maken. Samen met de teams van Pulchri en VAK heeft zij een brede multidisciplinaire expositie opgezet van schilderijen, grafiek, foto’s, fotocollages, projecties, video, beelden en installaties. Kunstwerken die reflecteren op de bescherming en het herstel van de natuur, hergebruik van grondstoffen, maar ook op duurzame groei, de consequenties van industrialisatie en sociale ongelijkheid. De kunstenaars hebben gebruik gemaakt van duurzame, afbreekbare of recyclebare materialen. Ze streven met hun werken naar bewustwording en leveren ideeën hoe duurzaamheid bereikt kan worden. De kritiek richt zich ook op de kunstwereld zelf: door te wijzen op de milieueffecten van de kunstproductie en het ontstaan van overvolle kunstdepots. Diverse kunstenaars gebruiken recyclebare dragers: ze schilderen op krantenpapier of op gebruikte overhemden, ze gebruiken restmateriaal. 

Alle geëxposeerde kunst noopt tot nadenken en discussiëren. De vraag die opgeroepen wordt luidt: wat kan een individu zelf doen? Er is gekozen voor een oplossingsgerichte benadering. Iedereen, jong en oud, kan een steentje bijdragen. Naast de expositie is er een programmering met talks, debat en workshops georganiseerd, waarbij kunstenaars samen met het publiek werken met recyclebaar materiaal of hun werk verder toelichten. 

Voor SustainAbility Art is intensief samengewerkt met het Green Office van de TU Delft, Bureau OpTrek van kunstenares en urban curator Sabrina Lindemann en het Laboratorium van Microklimaten van Annechien Meijer en Gert Jan Gerlach.

Deelnemende kunstenaars van VAK, Amstelland:
Annette van Waaijen   
Astrid Stoffels                 
Corry Zwart          
Cristina Villalba 
Elly de Jong          
Gaby Oltean-Lungu      
Han Sinke                          
Hanneke Rijks
Harry Arling
Heleen Kruijt
Helena van Essen     
Jack Allick
Jeltje van Houten      
Jet Naftaniël-Joëls     
Jos Out 
Maja Vucetic          
Marja Verhage     
Martha Marjenburgh     
Mary Kuiper 
Michelle Poorte      
Neely Schaap          
Paul Klimecki          
Pieter Schmits        
Rud Perree
Sunny Neeter        
Sylvia Leeflang      
Tamar Shilo              

Voor meer informatie kijk op www.sustainabilityart.nl.  
Het publieksprogramma is mede mogelijk gemaakt dankzij een donatie van Fonds 1818.
De expositie is met dank aan Stroom en de Gravin van Bylandt Stichting tot stand gekomen.

Pulchri Studio maakt gebruik van de KunstKoopregeling van het Mondriaan Fonds.