Thana Faroq - The Passport

11 jan 2020 t/m 2 feb 2020
  • Mesdagzaal

De tentoonstelling wordt geopend op zaterdag 11 januari om 17.00 uur, door Veronika Châtelain, Outreach & Public Programs Coördinator van de Open Society Foundations.

We leven in een wereld die wordt verdeeld door grenzen en muren, waar zoiets vluchtigs als een stuk papier, een document of een paspoort de kracht kan krijgen van een onbreekbare vloek. Vluchtelingen worstelen met het claimen van basisrechten zoals zelfbeschikking en bewegingsvrijheid en ervaren het paspoort niet als een symbool van identiteit en trots, maar als een bron van angst. Met dit project richt Thana Faroq haar camera op haar eigen verhaal, om een persoonlijke reportage te creëren van thema's als ontheemding, asiel en integratie.

Ze doet hiermee een beroep op haar eigen ervaring en denkt na over noties van vrijheid en de strijd om een land te verlaten waar geweld, oorlog en agressie heersen. Door middel van portretten, beelden van het dagelijkse leven, persoonlijke reflecties en handgeschreven getuigenissen probeert Faroq de hoop, angsten, dromen en isolatie van vluchtelingen vast te leggen en de onvoorspelbare, voorbijgaande aard van ons leven te tonen. Het project wordt uitgevoerd tussen de grenzen van het Verenigd Koninkrijk, Nederland en rond de grenzen van Djibouti en Jemen.

Dit project werd ondersteund door de Open Society Foundations.
 

Pulchri Kunstenaars