UITGESTELD: Fredy Wubben & Hans Some

16 mei 2020 t/m 9 jun 2020
  • Tuingalerie

De tentoonstelling wordt geopend op 16 mei om 16.00 uur door Ans van Berkum, kunsthistoricus en publicist.

Fredy E. Wubben laat in haar nieuwe expositie een groot beeld zien: ‘Cuidad la Tierra’ (voorzichtig met de Aarde). In dezelfde zaal zijn werken te zien, die een kosmische uitstraling hebben, van de bevriende Duitse kunstenaar Hans Some.
Nadat ze in haar vorige expositie haar verwondering uitsprak over ons bestaan, over de vergankelijkheid van het leven, vraagt zij zich in deze expositie af, wat we met het leven op Aarde doen. Daarbij komt ze tot een conclusie, die niet nieuw te noemen is, maar die zij wel op een specifieke manier tot uitdrukking brengt. De natuur kan zich niet verweren, geen woorden spreken of gebaren maken, die protest uitdrukken, hoezeer zij te lijden heeft door het menselijk ingrijpen.

In Spanje vond Fredy een gesneuvelde palmboom, die zij een gezicht gaf dat huilde. Door de boom een menselijk gezicht te geven, wordt daardoor de meeste emotie getoond. De grote dikke tranen van de boom staan daarbij als metafoor voor alle unieke levensvormen, die verdwijnen van de Aarde door menselijk ingrijpen.       

Aangetrokken door sculpturaal vervaardigde meubels van Diego Giacometti en François-Xavier Lalanne, ontdekte Hans Some de oneindige mogelijkheden van design en vormgeving met metaal, in het atelier van de beeldhouwer Stefan Herzog, München, op basis van traditionele technieken zoals gieten en smeden. 
Zijn onderzoek, dat voortkomt uit puur technische perfectie in de gecreëerde objecten, richtte zich in de loop der tijd op de adoptie & verfijning van de traditionele technieken van de zwartsmeden naar een meer eigentijdse expressie, in een poging om het vooroordeel van "koude & rigide" esthetiek te overstijgen in een meer organische, levendige en auratische verschijning. 
Zijn creatieve proces is gebaseerd op de verkenning van de weerstand van het materiaal in een continue confrontatie en een voortdurend bereiken en overschrijden van de grenzen. Sommigen benaderen zijn werk zowel intuïtief als conceptueel. Dit gebied van wrijving, de geëxperimenteerde weerstand (de weerstand van het object) leidt hem om te experimenteren met nieuwe texturen, kleuren & vormen.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Stroom, Den Haag.

Pulchri Kunstenaars